Groene lening

Op de radio, op de TV en op het internet hoor je veel over de zogenaamde groene lening. Kijk, het deel ‘lening’ van ‘groene lening’ zegt dat het gaat om een bepaald soort krediet, en het woordje ‘groen’ zegt waarschijnlijk iets over het milieu, maar wat zegt de combinatie van deze twee woorden ons? Groene lening, wat is dat?

Wat is een groene lening

Wie een bepaald soort investering in zijn huis doet, kan een groene lening van de bank ontvangen. Wat voor soort maatregelen bedoelen ze dan? Nou, dat zijn dan energiebesparende maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan dubbel glas en zonnepanelen. Maar ook een vernieuwde dakisolatie of een nieuwe verwarmingsketel behoren tot deze mogelijkheden. Al deze investeringen besparen immers uiteindelijk energie. Een groene lening is een lening voor dit soort investeringen. Deze investeringen kunnen dan wel rekenen op extra voordelen van de Belgische staat!


Als je een groene lening neemt, dan neemt de overheid 1,5% van de rente op zich. Dus mocht jij een groene lening nemen waar 5,5% rente op zit, dan is het voor jou 4%. Ook vermindert de belasting tot wel 40%! Zo voorkomt de overheid dus dat je wel wil investeren in energiebesparende zaken, maar het geld er dus niet voor hebt wat je uiteindelijk stopt om het te doen. Dus met een groene lening betaal je niet alleen minder voor de lening, in de toekomst zal je minder geld betalen aan energie. Of het nou minder elektriciteit is, of dat je minder gas verbruikt, het scheelt in de toekomst in ieder geval op de energierekeningen.

Groene lening – opletten

Er is alleen wel een groot nadeel. Deze bovenstaande regels golden tot en met 31 januari 2011. Maar, ook met terugwerkende kracht. De groene lening gaat nu niet meer via de overheid maar via gemeenten. De overheid heeft een fonds in het leven geroepen dat gemeenten een bepaald budget geeft om deze groene leningen uit te geven. Als het budget op is, dan kan het niet meer. Wat er nu wel is aangepast, is dat de regels nu niet meer voor elke gemeenten dezelfde zijn. In sommige gemeenten zijn de voordelen dus beter dan bij andere gemeentes. In de ene stad nemen de voordelen toe naarmate je minder verdient, in andere steden is dat weer niet zo. Vraag dit dus na in je gemeente!

 

About admin