Groene lening 2013

Is het anno 2013 nog wel interessant om een groene lening af te sluiten, en bestaan deze leningen nog wel? Het antwoord hierop is JA, wij leggen het even uit.

Groene lening 2013

 

groen huis

Voor het begin van de groene lening, en dan praten we over 2009, interesseerden de Belgen zich helemaal niet voor energiebesparende investeringen in het huis. Sinds de groene lening in het nieuws kwam, ineens wel. In totaal is er 3,5 miljard euro geïnvesteerd in deze groene leningen. De overheid betaalde namelijk 1,5% van de rentevoet van mensen die een groene lening afsloten. Dit daverende succes had niemand verwacht.


Deze 1,5% bestaat nu niet meer, groene leningen zijn helemaal niet zo populair meer. Maar kan het nog? Wij kunnen gelukkig zeggen: JA. Maar het verschilt per kredietverstrekker. Sommige kredietverstrekkers verstrekken nog groene leningen. Bij AXA is een groene lening bijvoorbeeld nog steeds 1,45% goedkoper dan een normale verbouwingslening. Bij BNP Paribas Fortis is het verschil 2,05%.

Overigens is het plan om de verantwoordelijkheid voor deze zaken over te hevelen van de landelijke overheid naar de regionale overheid. Het kan zijn dat gemeenten dan besluiten om weer een potje te maken voor het aantrekkelijker maken van groene leningen, middels allemaal maatregelen. Maar dit verschilt dan per gemeente, de voordelen verschillen dan ook per gemeente. Er zijn overigens ook andere maatregelen, voor de mensen die willen renoveren of verbouwen, denk bijvoorbeeld aan de Vlaamse renovatiepremie.

About admin